Koncept “Positive Shadow”

“Sam sebi si lahko najboljši zaveznik ali najhujši sovražnik.”

Si se že kdaj ujel/a v zgodbi, da nisi sposobn/a, da nekaj “ne upaš”, da ne boš nikoli dosegl/a svojih ciljev, da se stvari ne bodo nikoli spremenile? Jaz vem, da se mi to pogosto dogaja…

Če verjameš tej zgodbi, zgodbi ki si jo sam sebi pripoveduješ, čeprav čutiš, da ni povsem resnična, to ni v celoti tvoja krivda…

Positive shadow

V psihologiji se koncept imenuje “positive shadow“, najdemo pa ga tudi pod drugimi imeni:  Steven Pressfield ga imenuje “Resistance“, Joe Rogan “Inner Bitch“, Aubrey Marcus “The Demon“.

To je tisti primitivni del nas, ki se ga pogosto ne zavedamo. Njegova glavna naloga je naše preživetje, in zato nas želi ohraniti varne in majhne. Vse to pa poskuša doseči s tem da nam govori in nas prepričuje:

  • naj ostanemo v coni udobja, saj se nam tam ne bo nič zgodilo,
  • naj igramo na varno karto s čimer ne bomo ničesar izgubili,
  • da bodo drugi vedno boljši od nas in da naših ciljev ne bomo dosegli.

Ime “positive shadow” hkrati prikazuje tudi polarnost. Ta del nas je lahko naš največji sovražnik, ki nas drži nazaj in nam preprečuje doseganje ciljev, hkrati pa je lahko naš največji zaveznik, saj nam ustvarja izzive, ki nas naredijo močnejše in nam pomagajo na naši življenjski poti.

Vendar pa ni enostavno prepoznati to iluzijo in primerno ravnati, saj se nam lahko ta tudi upre z še močnejšo, lažno zgodbo, z izgovori, s strahom pred spremembami in neuspehom, ali celo v fizični obliki (kot npr. utrujenost, tesnoba…).

Kako to obrniti v naš prid?

Sprejeti in pokazati ljubezen

Včasih je ta del nas kot majhen otrok, ki potrebuje samo malo poznosti in ljubezni, da se umiri. Ko ga sprejmemo za svojega, mu damo nekaj svoje ljubezni in ga potolažim, da bo vse vredu, se umiri, neha kričati, in z nami združi moči na naši življenjski poti.

“Mental override”

“Če ne gre zlepa, gre pa zgrda.”

Če prva strategija ne uspe, je treba it bolj na silo: “povozit” in utišati vse zgodbe in izgovore ter vajeti prevzeti v svoje roke in naredit tisto kar vemo, da moramo naredit za doseganje naših ciljev:

  • it ven iz cone udobja in narediti nekaj “neprijetnega”,
  • naredit tisti trening pa čeprav nam govori, da smo utrujeni,
  • se usesti in premagati tisti odpor do učenja ali pisanja.

Spreminjanje vzorcev nikoli ni lahko, razumevanje še ne pomeni, da stvar obvladaš. Z vsako majhno zmago, ko smo utišali notranje glasove, kritike in dvome in nadaljevali proti našim ciljem, postanemo močnejši, samozavestnejši in imamo jasnejšo sliko, kdo v resnici smo.


Viri za članek:
“Positive shadow” – Ambitious Heroes and Heartache ~ @rickalexander_ ,
“Mental override” – Go For Your Win ~ @aubreymarcus


Če vam je bil članek všeč, se lahko brezplačno naročite na moj blog in vse novo izdane članke boste prejeli v vaš email nabiralnik, takoj ko bodo ti objavljeni.

janikonjedicKako to obrniti v naš prid? 🤔
▪️Sprejeti in pokazati ljubezen:
Včasih je ta del nas kot majhen otrok, ki potrebuje samo malo poznosti in ljubezni da se umiri. Ko ga sprejmemo za svojega, mu damo nekaj svoje ljubezni in ga potolažim, da bo vse vredu, se umiri, neha kričat, in združi moči z nami na naši življenjski poti.❤️
▪️”Mental override”: “Če ne gre zlepa, gre pa zgrda”. 💪
Če prva strategija ne uspe, je treba it bolj na silo – “povozit” in utišati vse zgodbe in izgovore – ter prevzet vajeti v svoje roke in naredit tisto kar vemo, da moramo naredit za doseganje naših ciljev:
-it ven iz cone udobja in narediti nekaj “neprijetnega”,
-naredit tisti trening pa čeprav nam govori, da smo utrujeni,
-se usesti in premagati tisti odpor do učenja ali pisanja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: