Nevarnosti antibiotikov

Negativne posledice uporabe antibiotikov na splošno in dolgoročno zdravje

Sodobna medicina je tista, ki nam je omogočila kakovost življenja, dolgoživost in pričakovano življenjsko dobo, ki jo doživljamo danes.

O tem ni dvoma: brez sodobne medicine verjetno ne bi bili tukaj, kjer smo. Antibiotiki so eden od razlogov za to: navsezadnje je tudi penicilin, stvar, ki je po odkritju revolucionirala medicino in zdravstvo, antibiotik.

Antibiotiki so vrsta protimikrobnih snovi, ki delujejo proti bakterijam. Uporabljajo se za zdravljenje ali preprečevanje nekaterih vrst bakterijskih okužb in delujejo tako, da pobijejo bakterije ali preprečijo njihovo širjenje.

Toda večina stvari dan danes pride s stranskimi učinki – tudi sodobna zdravila in zlasti antibiotiki.


Nevarnosti antibiotikov

Antibiotiki so dvorezen meč: lahko so zelo koristni, lahko pa tudi naredijo veliko škode.

Obstaja veliko študij, ki poudarjajo možne in dolgotrajne nevarnosti ter stranske učinke, ki jih lahko ima uporaba antibiotikov na naše splošno zdravje.

Nedavni sistematični pregled in metaanaliza iz leta 2022 sta preučila 160 opazovalnih študij, ki so preučevale 21 rezultatov pri 22.103.129 otrocih. Raziskovalci so ugotovili, da je bila izpostavljenost in uporaba antibiotikov pri otrocih povezana s povečanim tveganjem za atopični dermatitis, alergijske simptome, alergije na hrano, astmo, povečano telesno težo ali prekomerno telesno težo, debelost, luskavico, motnje avtističnega spektra in pozne nevrološke razvojne motnje pozneje v njihovem življenju (študija).

Zakaj so antibiotiki povezani s toliko zdravstvenimi težavami? Ali niso nekaj, kar ubija bakterije in zdravi okužbe? Zdi se, da se razlog, zakaj so lahko antibiotiki tako škodljivi za naše splošno in dolgoročno zdravje, “skriva” v črevesju.


Antibiotiki in zdravje črevesja

Strokovnjaki menijo, da je eden izmed razlogov, zakaj so lahko antibiotiki tako škodljivi za naše zdravje, njihov vpliv na zdravje našega črevesja.

Antibiotiki – predvsem tisti močnejši – so lahko zelo škodljivi za našo prebavo in zdravje črevesja. Dolgotrajna ali celo enkratna uporaba antibiotikov ima lahko dolgoročne posledice na prebavnem traktu in samem delovanju prebave, kar dokazujejo številne raziskave.

Antibiotiki imajo lahko negativen vpliv na črevesno floro in lahko poškoduje črevesno steno in črevesno sluznico, ki postane bolj prepustna – stanje, imenovano “prepustno črevesje” – ki povzroča številne težave:

  • kronično vnetje zaradi vdora hranil in toksinov v krvni obtok
  • prebavne težave: prebavne motnje, vetrovi, napenjanje, zaprtje, driska,
  • pomanjkanje energije, utrujenost, težave z duševnim zdravjem (tesnoba in depresija) in pomanjkanje hranil zaradi slabe absorpcije hranil in kroničnega vnetja,
  • bolečine v sklepih in artritis,
  • težave s kožo, kot so akne ali ekcemi, in drugo.

Antibiotiki imajo lahko tudi negativen učinek na črevesni biom. Črevesni biom, mikrobiota ali mikrobiom je organizem nepredstavljive velikosti: v našem črevesju živi nekaj milijard živih organizmov oz. bakterij: strokovnjaki ocenjujejo, da je črevesnih bakterij 10-krat več kot celic v človeškem telesu.

Antibiotiki lahko uničijo dobre in koristne bakterije ter povzročijo razcvet slabih. Bakterijska disbioza – negativno razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju – lahko povzroči prebavne težave, utrujenost, motnje razpoloženja, duševne težave, črevesne bolezni (IBS in IBD), slab imunski odziv in celo debelost (študija).

Nekatere študije so pokazale, da ima že eno zdravljenje z antibiotiki dolgoročne posledice za črevesno mikrobioto (študija).

Na podlagi dokazov, ki jih imamo, se torej zdi, da je glavni razlog za zdravstvene težave, povezane z antibiotiki, njihov vpliv na prebavo in zdravje črevesja, ki imata pomembno vlogo pri našem splošnem zdravju in dobrem počutju.


Moje izkušnje z antibiotiki

Ne morem se natančno spomniti, kdaj sem se prvič začel učiti in raziskovati o nevarnostih uporabe antibiotikov, toda ko sem to storil in pogledal pri sebi za nazaj, je postalo vse smiselno: moje težave s črevesjem in prebavo so se začele po prvi uporabi antibiotikov.

Do najstniških let nisem imel skoraj nobenih prebavnih težav. Nato sem pri 14 letih med družinskimi počitnicami v toplicah staknil vnetje ušesa in dobil sem zelo močne antibiotike. Kako močni so bili ti antibiotiki, se je pokazalo kasneje: po kuri sem izgubil vso telesno pripravljenost, moč in vzdržljivost, ki sem jih zgradil do takrat. Spomnim se tudi, da sem se prvič v življenju počutil malo žalostno in melanholično brez nekega pravega vzroka ali razloga.

Če pogledam nazaj, se mi zdi, da je bilo to zdravljenje z antibiotiki začetek mojih prebavnih težav, ki so se postopoma stopnjevale in iz leta v leto slabšale.

Po nedavni uporabi antibiotikov sem opazil poslabšanje v delovanju moje prebave in zdravja črevesja. Pred antibiotiki sta bila moje črevesje in prebava precej dobra, toda vse od zdravljenja z antibiotiki sta se moja splošna prebava in zdravje črevesja močno poslabšala: Od takrat imam več prebavnih motenj hrane, več napenjanja in črevesja, moj refluks se je poslabšal, imam manj energije, več “brain fog-a”, itd..

Ena najhujših stvari so bile težave z duševnim zdravjem, ki sem jih doživel med in po prvih dneh jemanja antibiotikov. 

Poantibiotska tesnoba, depresija in obup so resnični in so resna stvar!

Verjamem, da je glavni vzrok za to verjetno vpliv antibiotikov na moj mikrobiom. Kot sem že zgoraj omenil, imajo lahko antibiotiki velik negativen vpliv na črevesni biom, saj pobijejo veliko bakterij v črevesju in to lahko sproži težave z duševnim zdravjem, saj so črevesje in možgani povezani z vagusnim živcem v črevesno-možgansko os.


Protokol zdravljenja po antibiotikih

Nisem si še povsem opomogel od antibiotikov, a sem na dobri poti.

Ker sem takrat vedel, kaj se dogaja in sem vedel, da bo minilo, sem šel skozi začetno težko obdobje hitreje in manj poškodovan – fizično, mentalno in psihično – kot bi drugače.

Kmalu po prenehanju jemanja antibiotikov sem začel protokol zdravljenja črevesja za ozdravitev škode, ki so jo povzročili antibiotiki, in za ponovno vzpostavitev ravnovesja v črevesju.

Znižal sem svoja pričakovanja do sebe in pričakoval, da bo moje telo potrebovalo nekaj časa – in več, kot bi si želel – da se popolnoma pozdravim in se vrnem v stanje, v katerem sem bil pred antibiotiki.

Prav tako sem se veliko fokusiral in delal na svojem mentalnem, čustvenem in duševnem zdravju.

Ko se zdravimo in okrevamo, je prav ravno toliko pomembno, da se osredotočimo na naše duševno, čustveno in duhovno zdravje kot na življenjski slog in fizično zdravje! 

Osredotočil sem se na usmerjanje svojega uma v pravo smer, podpiral in delal na svojih čustvih, izkoristil moč prepričanja, vizije, veselja, strasti in namena ter delal na krepitvi svojega duševnega zdravja.

Eno izmed orodij, ki mi je najbolj pomagalo pri duševnem, čustvenem in duhovnem zdravju ter dobrem počutju, je bila vadba imenovana The Priming Exercise Tonyja Robbinsa: Vajo izvajam nekajkrat na teden in je odlična!

Izzivam vas, da to vajo delate nekaj dni zapored: zagotavljam vam, da boste opazili veliko razliko v tem, kako se boste počutili! Game changer!


Zaključek

Odvisno od situacije, bolezni in stanja, včasih, potem ko potegnemo črto, imajo antibiotiki negativno donosnost naložbenaredijo lahko več škode kot koristi.

Ne razumite me narobe: Nisem proti antibiotikom in njihovi uporabi, če so nujni. V mojem primeru, če ne bi dobil antibiotikov, kdo ve, koliko časa bi še bil bolan. Toda hkrati sem se zavedal, da bodo verjetno naredili nekaj škode mojemu telesu in črevesju in da bom moral škodo, ki so jo oni naredili, pozneje popraviti.

Torej moje priporočilo vam je, da bodite previdni, če vam bo zdravnik v prihodnosti predpisal antibiotike: poleg njih jemljite še dober probiotični dodatek, pričakujte, da bodo antibiotiki lahko škodovali vam in vašemu črevesju, in po koncu uporabe antibiotikov naredite protokol za zdravljenje črevesja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: