Kako pozdraviti črevesje?

“Vse bolezni izvirajo iz črevesja.”

Hipokrat

To je tretja objava v seriji člankov o prebavi in črevesju: v prvem sem pisal o pomenu črevesja in zdrave prebave, v drugem pa o moji zgodbi prebavnih težav in reševanje le teh. Oba članka si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

Pomen črevesja in zdrave prebave

Moja zgodba prebavnih težav

V temu članku bom predstavil strategije, ki sem si jih zadal za pozdraviti črevesje in odpraviti težave, ki jih imam s prebavo. Te strategije se uporabljajo za splošno zdravljenje večine črevesnih težav: od manjših težav (zgaga, napihnjenost, napenjanje in vetri, slaba prebavljivost hrane, neurejena prebava…) pa do večjih težave (sindrom razdražljivega črevesja, colitis) in jih lahko tudi vi implementirate če in ko imate težave s prebavo in črevesjem.

Najprej pa si na hitro poglejmo zakaj sta pravilna prebava in zdravo črevesje tako pomembna za nas.

Pomen črevesja

O pomenu črevesja sem bolj podrobno in bolj na dolgo pisal v članku o prebavi in črevesju (povezava do članka), vendar če lahko na hitro strnem in povzamem, sta zdravo črevesje in pravilna prebava zaslužna za:

 • pravilno prebavo hrane in absorpcijo hranil, ter posledično za energijo in vitalnost,
 • splošno počutje, saj so črevesje in možgani med seboj povezani in vplivajo drug na drugega,
 • splošno zdravje, saj se večina imunskega sistema nahaja prav v črevesju.

Slabo stanje črevesja in nepravilno delovanje prebave pa lahko povzročijo:

 • najrazličnejše prebavne težave: neprebavljivost hrane, napihnjenost in napenjanje, bolečine v želodcu, driska in/ali zaprtje,
 • pomanjkanje energije in utrujenost, 
 • težave s kožo, lasmi in nohti,
 • ter tudi težave z mentalnim zdravjem.

Ker je naša prebava zelo pomembna za naš splošni well-being in ker je črevesje zaradi našega modernega življenjskega sloga (kronični stres, slaba hrana, uporaba zdravil in antibiotikov, kemikalije itd) pogosto na udaru, je zelo pomembna preventiva, da ne pride do morebnih črevesnih težav, ki bi negativno vplivale na nas.

Če je tudi pri vas prišlo do kakršnih koli težav povezanih s prebavo in črevesjem, vam v nadaljevanju predstavljam strategije, kako lahko te težave odpravimo in si povrnemo vitalnost. 

Strategije za zdravljenje črevesja

1. Testiraj, ne ugibaj

V idealnem svetu bi to bil prvi korak pri vsaki spremembi, ki se je lotimo v našem življenju: naj bo to sprememba prehrane, izbira prehranskih dopolnil, sprememba življenjskega sloga, hormonske terapije, itd… Seveda se pogosto zanašamo na občutke in telesne znake, ki so še vedno najpomembnejši, vendar pa brez pravih podatkov ne vidimo celotne slike in zaradi tega naše reševanje težav ne bo obrodilo sadov.

V vašem telesu se morda dogajajo stvari, o katerih se ne zavedate in vam te povzročajo težave, do tega spoznanja pa pridemo s testiranjem. Mogoče je prvi test krvna slika, ki je najosnovnejši pokazatelj, kaj se v našem telesu dogaja. Če imate težave z energijo in nihanjem razpoloženja, je mogoče to test hormonskega stanja v telesu.

Don't Guess.Test. - YouTube


Če imate težave z želodcem in vas muči zapeka, zgaga in spahovanje, vas bo osebni zdravnik napotil na gastroskopijo, s katero se pregleda želodec. Razen v redkih primerih (npr. gastritisu) vam odsvetujem jemanje zdravil za zmanjševanje želodčne kisline (antacidi oz. zaviralci protonske črpalke), saj imajo ta zdravila na dolgi rok veliko negativnih posledic.

V kolikor se soočate s prebavnimi težavami, je smiselno testiranje črevesje. Glede na simptome, se lahko odločite za:

 • kvaliteten test blata, ki opravi analizo celotne črevesne flore, črevesnih bakterij, parazitov in drugih zajedalcev,
 • test za SIBO (angl Small Intestine Bacteria Overgrowth), ki ugotovi, ali imate v tankem črevesju razširjene bakterije, saj tam ne smele biti,
 • kolonoskopijo, ki bo ugotovila, če imate v debele črevesju raje ali znake avtoimunih, vnetnih bolezni (npr. Kronova bolezen, colitis, bolezen razdražljivega črevesja…).

Če se vam zdi, da vam nekatera živila ne ustrezajo ali ne veste katera hrana vam povzroča težave, se splača narediti test za prehranske intolerance, ki bo pokazal, katera hrana in živila vašemu telesu ne odgovarja, s čimer boste rešili in odpravili velik stres in obremenitev za vaše telo.

Kvalitetni testi črevesja in prebave pogosto niso vključeni v zdravstveno zavarovanje in so lahko kar dragi (tudi do 500€). Lahko se odločite tudi za alternativno testiranje in zdravljenje – npr. za bioresonanco – ki je cenejša izbira a kljub temu nič manj kakovostna.

Testiranje je prvi pravi korak k zdravljenju in odpravljanju težav.

 • Načrt na podlagi testa

Na podlagi rezultata testa se lahko nato lotimo načrta zdravljenja črevesja, ki obsega prehrano, dopolnila, življenjski slog in tudi miselnost.

2. Prehranske strategije

Prehrana je osnova za skoraj za vsako stvar, ki se je lotimo – tudi pri zdravljenju črevesja je temu tako. 

Če želimo ozdraviti črevesje, je prvi korak umakniti iz naše prehrane morebitno hrano in živila, ki povzročajo težave in stanje v prebavnem traktu slabšajo: navadno so to hitra hrana, sladkor, rastlinska olja z visoko vsebnostjo omega 6, pšenični izdelki in izdelki iz bele moke, včasih tudi mlečni izdelki. Umakniti je treba tudi vse prehranske intolerance, saj te uničujejo črevesno floro in poškodujejo črevesno steno, ker jih telo ne more prebaviti. Ob določenih boleznih in stanjih – npr. sindromu razdražljivega črevesja – pomaga tudi umik določene rastlinske hrane, saj ta pogosto še dodatno razdražuje črevesje in poslabša simptome: pri tem je zelo učinkovita t.i. Low FODMAP prehrana.

Drugi korak je uživanje hrane in živil, ki blagodejno vplivajo na črevesno floro in omogočajo razraščanje dobrih črevesnih bakterij. To so rastlinska živila, ki vsebujejo veliko probiotičnih in prebiotičnih kultur: šparglji, artičoke, čebula in česen, kefir, kislo zelje, lanena semena, gomoljna zelenjava (npr. sladek in navaden krompir, korenje), kokosovi izdelki (olje, jogurt, kefir) itd.

The facts on prebiotics and benefits of probiotic supplements
Hrana z visoko vsebnostjo probiotičnih in prebiotičnih kultur blagodejno vpliva na zdravje črevesja.

Tudi uporaba postov in obdobij postenja lahko zelo pripomore k zdravljenju črevesja, saj omogoči prebavi čas za počitek in obnovo, hkrati pa postenje tudi pospeši odmiranje slabih bakterij in hitrejše čiščenje le teh iz sistema. 

3. Strategije prehranskih dopolnil

Prehranska dopolnila so druga v vrsti, saj nam dajo podporo in pomagajo pri stvareh, ki jih samo s pravilno prehrano težko pokrijemo in optimiziramo.

Imports still impress: Survey reveals Chinese consumers place premium on overseas supplements
 • Betaine HCl in prebavni encimi

Če slabo prebavljamo hrano, se svetuje uporaba dopolnila Betaine HCl, ki poskrbi za dovoljšnjo količino želodčne kisline in kislost želodca, kar je prvi in zelo pomemben korak do dobro prebavljene hrane in urejene prebave. Koristna je tudi uporaba prebavnih encimov, ki dajo telesu dodatne prebavne encime, s pomočjo katerih se hrana bolje prebavi in povzroča manj morebitnih težav. 

Uporaba: Betain Hcl: 1-4 kapsule pred jedjo, Prebavni encimi: 1 kapsula pred jedjo

 • Probiotiki, prebitiki in simbiotiki

Izbira dobrega probiotika oz. kombinacije probiotika in prebiotika (t.i. simbiotik) je pomembna, saj pomagajo pri naselitev in razmnoževanju dobrih bakterij v našem črevesju, hrakti pa tudi pomaga pri “uničenju” slabih in patogenih bakterij, ki bivajo v našem prebavnem traktu in povzročajo težave.

Uporaba: odmerek zjutraj na tešče ali zvečer pred spanjem

 • Glutamin

Glutamin je neesencialna aminokislina, ki je zaslužna za podporo imunskemu sistemu, za splošno regeneracijo telesa ter za zdravo črevesno floro in zdravo črevesno steno. Uporaba glutamina zjutraj na tešče in pred spanjem pomaga obnoviti črevesno floro in zakrpati morebitne poškodbe v črevesni steni.

Uporaba: 5-10g dvakrat na dan: zjutraj na tešče in pred spanjem.

 • Izdelki za razstrupljanje

Dobro je izbrati tudi dopolnilo za pomoč pri razstrupljanju in detoksifikaciji, čiščenju toksinov in odmrlih bakterij, ki bodo nastali ob zdravljenju črevesja. S pomočjo takega dopolnila bodo toksini in odmrle snovi lažje zapustile naš organizem s čimer bo telo privarčevalo pri delu in energiji.

Uporaba: odvisno od izdelka, navadno dvakrat dnevno, zutraj na tešče in zvečer pred spanjem.

4. Strategije življenjskega sloga in miselnosti

Seveda prehrana in dopolnila niso vse, zelo pomemben je tudi zdrav življenjski slog in prava miselnost, zato je treba po prehrani in prehranskih dopolnilih je nasloviti tudi to.

 • Zdravljenje vzrokov in ne zgolj simptomov

Dober prijatelj in mentor, me je rpi svojem lastnem zdravljenju črevesja večkrat opomnil, da bom z načrtom prehrane in dopolnil naslovil le posledice in simptome za moje prebavne težave, ne pa tudi vzroke in razloge, ki so pripeljali do teh težav.

S tem je mislil na to, da so včasih prebavne težave, ki nam nato vplivajo na zdravje in počutje, le posledica, vzrok, pa se skriva drugje.

Poglejmo si s katerimi dejavniki v življenjskem slogu lahko blagodejno vplivamo na zdravljenje črevesja.

 • Stres

Eden izmed pomembnejši dejavnikov je obvladovanje stresa, saj je lahko ta zelo škodljiv za prebavo. Ko smo v stresnem stanju – t.i. način boj ali beg – je telo skoncentrirano na preživetje in vso energijo in kri usmeri iz prebave v mišice. To povzroči težave s prebavo in posledično tudi poškodbe v črevesju, zato je zelo pomembno, da stres kar se da zmanjšamo oz. se znamo z njim soočiti.

Stres je v današnjem svetu pogosto vzrok št. 1 za številne težave z zdravjem in bolezni.

Prenašanje in kontrola stresa je zelo individualna stvar, zato morate sami pri sebi ugotoviti, kaj vam najbolj pomaga. Sprostitev v katerikoli obliki. Početi stvari, ki nas veselijo. Medicija. Joga. Pogovor z nekom. Šport in gibanje. Ustvarjanje. Vse to so odlične aktivnosti, ki nam pomagajo pri boju proti vsakdanjemu stresu, ki lahko negativno vpliva na zdravje prebave in črevesja.

 • Kako jemo

Pomembna ni samo kakšno hrano jemo, pomembno je tudi, kako jemo. Če bomo jedli na poti, v movingu ali v stresnem stanju, naše telo ne bo prioritiziralo prebavo hrane, zaradi česar se ta ne bo pravilno prebavila, kar bo škodovalo naši prebavi in nam povzročalo slabo počutje. Zato si za vsak obrok vzemimo čas, jejmo v miru in dobro prežvečimo hrano.

Poskusite: morda boste presenečeni, kako bo zgolj taka enostavna in majhna stvar blagodejno vplivala na našo prebavo in splošno počutje.

 • Spanje

Telo se med spanjem obnavlja in zdravi, zato je pomembno, da v času zdravljenja črevesja telesu omogočimo dovolj počitka in spanca. Zelo koristni so tudi dremeži, ki telesu zagotovijo globok počitek in obnovo. 

 • Gibanje

Poskrbeti moramo za dovolj gibanja, s čim se bosta naše telo in limfa prej prečistili, hkrati pa bomo z rednim gibanje poskrbeli za boljše počutje, če bo prišlo do negativnih odzivov na zdravljenje. 

5. Obvladovanje negativnih simptomov in reakcij

Pri zdravljenju črevesja pride včasih tudi do tako imenovanih “die-off symptoms” oz. simptomov odmiranja črevesnih bakterij. Črevesne bakterije so živi organizmi, ki bivajo znotraj nas in imajo vpliv na nas. Ko umaknemo hrano, s katero se te bakterije hranijo – v primeru slabih bakterij in kandide so to sladkor, pšenica, mlečni izdelki – te “ponorijo” in se nam začnejo upirati, saj želijo svojo hrano, ker bi sicer umrle. To lahko občutimo na različne načine: utrujenost, glavoboli, brain fog, zmedenost, želja po sladki hrani, padec imunskega sistema, v skrajnih primerih celo bolezenski simptomi in simptomi viroze ali gripe. 

To sem na svoji lastni koži občutil skoraj vsakokrat, ko sem se lotil zdravljenja črevesja. Močan brain fog, zdemotivranost, ekstremna utrujenost podobna izgorelosti. Zaradi tega mi je ostal strah pred temi “die-off” simptomi, ki mi je v preteklosti preprečeval zdravljenje prebave.

 • Obvladovanje strahu

Strah je pogosto nerealen in nas drži v iluziji ter nam tako preprečuje napredek in življenje, ki si ga želimo. V tistih težkih trenutkih zelo pomaga spoznanje, da je tisto kar čutimo samo strah – iluzija in popačena realnost, ki ni resnična –  in da bo vse vredu.

Strah je pogosto nerealen in nas drži v iluziji ter nam tako preprečuje napredek in življenje, ki si ga želimo.

Do tega spoznanja in omilitve strahu meni osebna zelo pomaga globoka meditacija, v kateri moram it dobesedno skozi ta strah in ga na ta način predelam. Zelo koristno name vplivajo tudi intenzivne dihalne tehnike, ki mi pomagajo it preko tega strahu in hkrati pomagajo spremeniti fiziološko stanje v mojem telesu.

 • Sprejetje šibkosti in ljubezen

Ob tistih težkih dneh, ki so včasih posledica tudi prebavnih in črevesnih težav, ko se nam zdi, da nam je telo odpovedalo in “nas pustilo na cedilu”, zelo pomaga, če sprejmemo vso to šibkost, ki jo občutimo, in pokažem telesu in sebi ljubezen in se ne še dodatno z jezo, krivdo in zamerami borimo nazaj proti bolečinam. Spustiti kontrolo in se prepustiti. Kar pa je včasih vse prej kot enostavno.

 • CBD kapljice 

Konoplja in CBD imajo zelo blagodejen učinek na zmanjšanje bolečin in vnetij ter na umiritev fizičnih simptomov. Če in ko čutite negativne simptome zdravljenja črevesja, vam bodo CBD kapljic ali konopljin čaj prišli zelo prav. Sam uporabljam izdelke Biotece


“Naredi danes nekaj, za kar se ti bo tvoj prihodnji jaz zahvalil.”

Sean Patrick Flanery

Pri zdravljenju in spremembah v življenju, rezultatov naših dejanj pogosto ne vidimo in ne občutimo v sedanjosti oz. je pogosto celo tako, da po spremembah občutimo celo negativne posledice. Nazoren primer je trening z utežmi: čeprav se po treningu počutimo bolje, pa lahko pride za nami utrujenost in musklfibr, ki nam lahko, če sta prehuda, odvzame voljo in motivacijo za nadaljevanje.

Pri zdravljenju črevesja lahko pride do podobnega scenarija: čeprav se ob izločitvi hrane, ki nam ne ustreza, in ob začetku zdravljenja, počutimo bolje, pa bo zelo verjetno prišlo v prihodnosti do težkega obdobja – morda se nam bodo slabe bakterije začele upirati in odmirat, ali ko bomo pogrešali in hrepeneli po določeni hrani – in nam bo zelo težko vztrajati.

Zato moramo spremeniti perspektivo, motivacijo in vztrajajnost najti v prihodnosti, da bodo naša trenutna dejanja obredila sadove v prihodnosti in bo lažje našemu prihodnemu jazu.

Le vztrajno in pogumno! 💪


Če vam je bil članek všeč, se lahko brezplačno naročite na moj blog in vse novo izdane članke boste prejeli v vaš email nabiralnik, takoj ko bodo ti objavljeni.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: