9 največjih lekcij, ki sem se jih naučil na svoji poti izgorelosti

Največje lekcije, ki sem se jih naučil iz izgorelosti

Danes, 24. februarja, je moj rojstni dan in želel sem pripraviti in vam ponuditi nekaj bolj »posebnega« – nekaj drugačnega. Torej, tukaj je daljša objava o mojih največjih lekcijah, ki sem se jih naučil na svoji poti izgorelosti.

Tukaj je pregled 9 največjih lekcij na moji poti izgorelosti:

  1. Do izgorelosti ne pride zgolj zaradi fizičnega napora
  2. Prebava in prehranske intolerance sta eden izmed največjih vzrokov za mojo izgorelost
  3. Nakopičen stres nas izgoreva
  4. Ne prenehaj trenirati
  5. Okolje in tehnologija nam lahko povzročata izgorelost
  6. Negativna energija in mentalni pritiski so močan kronični stresor
  7. Ne gre samo za fizični stres – kopičimo in potlačimo tudi čustvene stvari
  8. Izgorelost lahko pusti strah in travmo
  9. Uskladite svojo življenjsko pot s svojim življenjskim namenom in premagali boste izgorelost

Moja zgodba o izgorelosti

Nekateri od vas spremljate mene in moj blog od prvega dne in morda bolj poznate mojo zgodbo. Drugi ste se mi pridružili pozneje in morda ne poznate moje zgodbe tako dobro. 

Z izgorelostjo se borim že zadnja štiri leta. Izgorel sem pri 21 letih. Bilo je v moji zadnji odbojkarski sezoni: preveč sem gnal sebe in svoje telo – tako fizično kot mentalno.

Posledično se je moje telo zrušilo in izgorel sem. 

Moje zdravje se je zlomilo in moj svet se je podrl. Moja prebava se je zrušila in se ni nikoli popolnoma opomogla. Bil sem nesrečen in izčrpan, včasih tudi precej tesnoben in depresiven. Včasih sem mislil, da umiram in da si ne bom nikoli več povrnil zdravja.

Moja izgorelost konec leta 2017 me je pripeljala na dolgoletno pot zdravljenja in ponovnega pridobivanja zdravja.

Kateri so glavni vzroki za mojo izgorelost, kako se ozdraviti, kako si povrniti zdravje in zgraditi novo, boljšo sebe, so bila glavna vprašanja in motivacije za moje prizadevanje za razumevanje in premagovanje svojega stanja.

Največje lekcije moje izgorelosti

Ni se bilo lahko osvoboditi verig izgorelosti. Trajalo je veliko časa. Potrebno je bilo veliko poskusov in napak. Veliko bolečine in trpljenja. Moral sem delati majhne in ​​dosledne korake. Toda s časom se je moje telo počasi začelo celiti in zdravje se je izboljšalo.

Sprva sem na svojo izgorelost gledal kot prekletstvo. Gledal sem svoje vrstnike, jim zavidal energijo, zdravje in dobro počutje. V težkih časih sem šel v način žrtve in krivil vesolje in Boga, da se mi je to zgodilo. Krivil sem tudi sebe, saj bi moral vedeti bolje. Želel sem si, da se izgorelost nikoli ne bi zgodila, in da bi bil lahko “normalen”.

A kasneje sem ugotovil, da se izgorelost ni zgodila meni, temveč zame. To je bilo povabilo k gradnji novega, boljšega mene. In še vedno je.

Štiri in nekaj let pozneje, tukaj je predstavljenih mojih 9 največjih lekcij, ki sem se jih naučil iz svoje izgorelosti.


1. Do izgorelosti ne pride zgolj zaradi fizičnega napora

Ko sem konec leta 2017 prvič izgorel, sem mislil, da je do tega prišlo samo zato, ker sem se predolgo in premočno gnal svoje telo. Da sem pil preveč kofeina. Da nisem jedel dovolj za potrebe svojega telesa. Da sem pretiraval z LCHF in keto dieto. Da nisem dobil dovolj kakovostnega počitka in spanca, da sem preveč treniral in si se premalo regeneriral.

Seveda so vse zgoraj omenjene stvari prispevale k temu, da sem izgorel. Kronično premalo jesti, piti preveč kofeina in trenirati vsak dan, je moje telo spravilo v kronični stres in način boja ali bega, zaradi česar so moje nadledvične žleze prekomerno proizvajale stresne hormone, kar vodi do utrujenosti nadledvičnih žlez in izgorelosti.

Kasneje pa sem se začel zavedati, da je za mojo izgorelost več stvari, ki niso bile povezane zgolj s fizičnim področjem. K temu, da sem bil v kroničnem stresnem stanju in sem posledično izgorel, so prispevali še drugi dejavniki: prebavne težave in intolerance na hrano, nakopičen stres, mentalni pritiski in negativna energija. 

Pojdimo skozi vsakega od njih.

2. Prebava in intoleranca na hrano sta eden največjih vzrokov za mojo izgorelost

Eden mojih največjih stresorjev in vzrokov za mojo izgorelost so težave s prebavo in intolerance na hrano. 

Imam zelo občutljivo črevesje. Začelo se je ob mojem rojstvu: rodil sem se 4 tedne prezgodaj in prav v tem zadnjem obdobju se dojenčkova prebava do konca razvija. Potem sem pri nekaj mesecih v bolnišnici zbolel za rotavirusom, ki lahko zelo škoduje prebavo novorojenčka in pusti trajne posledice. Nato sem pri 14 letih dobil bakterijsko okužbo ušesa, ki je zahtevalo zdravljenje z antibiotiki, ki so mi poškodovali črevesje. 

Med prehodom iz srednje šole na fakulteto so se mi prvič pojavile prebavne težave. Veliko stresa in fizičnega napora na Fakulteti za arhitekturo ter stresno obdobje s težkimi treningi, številnimi tekmami in izleti z odbojkarskim klubom Calcit Kamnik so mi začeli načevati prebavo. Januarja 2016 sem prvič dobil hude želodčne krče: postavili so mi diagnozo refluksa oz. GERB in dobil sem zdravila zaviralce protonske črpalke, ki so povzročili še več prebavnih težav. Prekomerno se mi je razrasla kandida, ki mi je povzročala veliko težav z razpoloženjem in energijo.

Z lastnim raziskavanjem in bioresonančnim zdravljenjem mi je uspelo pozdraviti kandido in skoraj pozdraviti refluks.

Toda potem sem pregorel in tudi moja prebava je bila prizadeta: prebava se mi je porušila in si od takrat še ni popolnoma opomogla. 

Ko naša prebava deluje slabše, potrebuje veliko več energije za prebavo hrane in nam povzroča veliko nezavednega stresa ter tako izčrpava naše telo in izčrpava naše zaloge energije. Slabša prebava pomeni tudi, da naše telo prejme manj hranil in manj energije. Vse skupaj se začne vrteti v začaranem krogu, kar lahko povzroči težave z utrujenostjo, izčrpanostjo in izgorelostjo.

Več o moji zgodbi o prebavnih težavah si lahko preberete tukaj:

Zgodba mojih prebavnih težav

Ker se mi je prebava slabšala in slabšala, sem začel razvijati vse več intoleranc na hrano, česar se nisem zavedal. Intolerance na hrano so za telo močan stresor, porabijo veliko energije in tako lahko povzročijo izgorelost. Težava pri intolerancah na hrano je, da porabljajo našo energijo na nezavedni ravni: ker so simptomi intoleranc na hrano zakasnjeni – včasih tudi do 3 dni – se pogosto ne zavedamo, da hrana, ki smo jo zaužili, in nam ne odgovarja, nam zdaj povzroča težave.

Pri meni je povezava med prebavo in izgorelostjo tako zelo očitna: ko se počutim izgorelo, lahko vzpostavim zelo močno povezavo in korelacijo med doganjem v moji prebavi in izgorelostjo. In ko moje telo prebavi hrano, ki mi je povzročala težave, in to hrano izločim, občutim opazen premik v svoji energiji, razpoloženju in počutju – tudi simptomi izgorelosti se zmanjšajo ali celo izginejo.

S poskusi in napakami, preizkušanjem in uvajanjem novih stvari ter vztrajanjem pri tistem, kar najbolje deluje za moje telo, imam zdaj manj težav s prebavo in posledično imam več energije, več mentalne jasnosti, manj težav z izgorelostjo in duševnim zdravjem. Stvari, ki najbolje delujejo zame in mojo prebavo, so post in občasno postenje, prehrana z manj ogljikovih hidratov in prehrana z malo ali celo nič zelenjave.

3. Nakopičen stres nas izgoreva

Prvič sem se srečal z Emily Fletcher in njenimi idejami spomladi 2019. Takrat je bila gostja enega mojih najljubših podcastov, podcasta MeatHead Hippie Emily Schromm. V podcastu je Emily Fletcher, učiteljica meditacije in ustanoviteljica Ziva meditacije, govorila o konceptu, ki ga prej nisem poznal: o teoriji nakopičenega stresa.

Takoj po podcastu sem naročila Emilyjino novo knjigo Stress Mans Accomplish More, kjer je več govorila o tem, kako nakopičeni stres povzroča skoraj vse zdravstvene težave. Teorija nakopičenega stresa nakazuje, da naše telo drži spomin na vsak stresor, ki smo ga kadarkoli izkusili v svojem življenju: telo hrani spomin vsake vnetne hrane, ki smo jo kdaj pojedli, vsake noči, ki smo jo prežurali, vsakič, ko miselno premagali svojo utrujenost in stisnili zobe, da bi dokončajte trening, projekt ali dolg in naporen teden v službi. Vse je shranjeno v našem celičnem in genetskem spominu.

Nakopičeni stres se lahko nato manifestira v sedanjosti: izgorelost je lahko posledica kopičenja nepredelanih stvari, ki jih shranjujemo v našem telesu. Naše telo bo ta nakopičeni stres obravnavalo kot stresor: mislilo bo, da je ogroženo, in preklopilo bo v način Boj ali beg ter bo nadledvičnim žlezam naročilo, naj še naprej proizvajajo stresne hormone, nadledvične žleze pa se bodo čez čas utrudile in bo prišlo do izgorelosti.

Emily pravi, da lahko Ziva tehnika, posebna vrsta meditacije, pomaga sprostiti nakopičen stres iz našega telesa in tako odpraviti težave, povezane z nakopičenim stresom. Pomaga lahko odpraviti prebavne težave in prehranske intolerance, stres, ki ga doživljamo v sedanjosti, našo zmanjšano sposobnost spopadanja s stresom, avtoimunske motnje, pa tudi anksioznost, depresijo in druge težave z duševnim zdravjem.

Zelo dobro se spominjam: ko sem se naučil Ziva tehnike in začel meditirati dvakrat na dan, sem začutil, kako se nakopičen stres sprošča in zapušča moje telo. Tudi pred tem sem meditiral, a razlika je bila v tem, da gre Ziva tehnika bolj “globoko”: z njo lahko gremo v globok, zdravilni počitek, kjer lahko telo sprosti nabran stres, ki nam je povzročal težave. 

Po začetnem obdobju simptomov razstrupljanja od stresa, sem se začel počutiti zelo dobro: začel sem imeti manj težav s prebavo, doživljal sem manj stresa, moje razpoloženje je bilo boljše, bolje sem se lahko koncentriral, simptomi izgorelosti so se izboljšali in sem imel manj epizod anksioznosti in depresije.

Kasneje sem v vsakdanje življenje začel uvajati več stvari, ki so mi pomagale sprostiti nakopičen stres: vsako jutro sem začel izvajati vaje raztezanja in joge, začel sem izvajati vaje, imenovane »tresenje in ples«, »kričanje in udarjanje« in nekatere dihalne vaje – na primer metoda Wim Hof ​​in DMT dihanje.

Vse to mi je pomagalo – in še vedno pomaga –, da sem znebim in sprostim nakopičen stres, ki mi povzroča težave z izgorelostjo.

Če vas tema nakopičenega stresa zanima, si lahko več o tem preberete v tem članku:

How is accumulated stress burning you out

 4. Ne prenehaj trenirati

Ena od napak, ki sem jih naredil, ko sem končala odbojkarsko kariero, je bila ta, da sem popolnoma prenehal trenirati.

Takrat sem bil po dolgi in naporni odbojkarski sezoni izčrpan, iztrošen in izgorel. Mislil sem, da moje telo potrebuje odmor, da se lahko odpočije: Čeprav je bilo res, vendar če bi takrat vedel, kar vem zdaj, bi ravnal drugače. 

Ko sem prenehal trenirati in vaditi, se je življenje in stres še naprej pojavljal in zaradi netreniranja in nekrepitve telesa je sčasoma moje telo postajalo vedno šibkejše in preneslo je vse manj življenjskih zahtev in stresorjev.

Druga težava je bila, da sem popolnoma padel iz rutine vadbe in rednih treningov. Občasno sem šel v fitnes ali tečt – a le takrat, ko sem se dobro počutil. In ker sem se počutil dobro, sem pretiraval: zaradi tega sem bil več dni slab, telo pa si ni moglo pravilno regenerirati in zdelo se mi je, da sem padel nazaj v tisto izgorelo, hipo-adrenalno stanje. 

Zaradi tega je postajal strah pred izgorelostjo vse močnejši in zelo težko je bilo prekiniti ta cikel netreniranja in se vrniti k treningu in vadbi. Danes se še vedno borim s tem strahom. Več o strahu in travmi zaradi izgorelosti bom govoril v naslednjih točkah.

Eden od načinov, kako sem si opomogel po športni izgorelosti, začel znova trenirati in ponovno okrepil svoje telo, je bil trening moči. Poleti 2020 sem začel izvajati program imenovan StrongLifts 5×5. Program temelji na treningu moč in je sestavljen iz dveh različnih treningov predvsem “main compounds” dvigov – počep, postisk s prsi, vesljanje v predklopu s palico, potisk nad glavo in mrtvi dvigi. 

S pravo intenzivnostjo in postopno preobremenitvijo ter z doslednostjo, potrpežljivostjo in časom sem postal močnejši in postal sposoben obvladovati vedno vse več življenjskih zahtev in stresa. Z drugimi besedami, okrepil sem se in tako bolje funkcioniral – izboljšalo pa so se tudi moje stanje izgorelosti! 

Če želite izvedeti več o tem, kako trenirati in vaditi, če trpite za izgorelostjo, si oglejte ta članek:

How is accumulated stress burning you out

5. Okolje in tehnologija nam lahko povzročata izgorelost

To je največja lekcija, ki sem se je naučil iz svoje prve službe za polni delovni čas. 

V trgovini z dodatki in športno prehrano Proteini.si Nova Gorica sem začel delati februarja 2020. Odkar sem začela svojo pot študija prehrane in življenjskega sloga, je bila ena mojih sanj delati v trgovini z dopolnili. Vedno sem to videl kot svojo sanjsko službo: delati na področju, ki me je navdušuje, pomagati ljudem in služiti drugim, biti obdan v fantastični svet dodatkov. To je bila vedno moja sanjska služba!

Sprva se tega nisem zavedal, toda moja “sanjska služba” je bila v zelo toksičnem okolju. 

Po pol leta dela sem začel opažati, da se iz službe vračam pregorel. Nisem mogel ugotoviti, zakaj sem bil po službi tako izčrpan. Mislil sem, da je to pač tako: da delaš svojo izmeno, prideš domov, si utrujen in si za dan končal. 

A počasi sem se začel zavedati, kaj je krivec za moje težave in slabo počutje. 

Poleg samega dela so bile težave vezane na delovno okolje. Trgovina z dodatki je bila v nakupovalnem centru, umetnem okolju, ki ni zelo prijazno za ljudi. 

Svetle LED luči. Slab zrak. Brez naravne sončne svetlobe ali zraka. Množica ljudi. Slaba energija nakupovalnega centra. Glasna in živahna glasba v ozadju. 

Ta umetna okolja se morda zdijo “strankam prijazna”, vendar zagotovo niso prijazna do delavcev. Za povprečnega potrošnika je lahko okolje vznemirljivo in privlačno zaradi začasne stimulansov iz močnih luči, glasne glasbe in slabe kakovosti zraka. 

A verjemite, da za delavce, ki tam preživijo 6-12 ur na dan, vsekakor ni prijazno. Ravno nasprotno, lahko je zelo škodljivo. In to sem izkusil iz prve roke.

Ko sem zapustil to službo in odstranil ta okoljski stres, sem se začel počutiti veliko bolje: nisem se počutil tako izgorelo ves čas, začel sem imeti več energije, manj težav s prebavo in začel sem bolje spati.

Če se počutite izgoreli brez posebnega razloga, je lahko vzrok tudi to, da vas okolje in tehnologija izgorevata.

6. Negativna energija in mentalni pritiski so močan kronični stresor

Preden sem leta 2017 prvič izgorel, sem živel in deloval z veliko negativne energije. Ni mi bilo všeč, kam je šlo moje življenje, nisem užival v odbojki, nisem čutil smisla za študij italijanskega jezika in zgodovine. V meni je bil glas, ki mi je govoril, naj spremenim pot, vendar sem deloval iz ega: bil sem v polnem reakcijskem načinu, ignoriral sem glasove in se jim boril nazaj. Namesto da bi naredila korak nazaj, sem še bolj pritiskal nase in se napajal z negativno energijo.

Nekaj ​​časa je to delovalo: prebil sem težka obdobja, a negativna energija in psihični pritiski so vroče gorivo – če nisi previden, se boš opekel. In jaz sem se: moja izgorelost konec leta 2017 se je zgodila deloma zaradi teh mentalni pritiskov in negativne energije.

Živeti v nenehnem stanju mentalnih pritiskov in negativne energije pomeni živeti v kroničnem stresu, stanju boja ali bega. Ko se torej znajdete v tem stanju, naredite korak nazaj: upočasnite, dajte telesu malo počitka, ponovno ocenite stvari in svoje življenje, poslušajte svoje telo in svoj notranji glas ter ga spoštujte.

Če se mentalni pritiski ne umirijo, so morda posledica česa drugega. V mojem primeru so ti pritiski pogosto posledica prebavnih težav, preveč kofeina, preveč stresa ali posledica mojih notranjih vzorcev in sistema prepričanj – občutka, da nisem dovolj dober, da se moram dokazovati drugim itd.

7. Ne gre samo za fizični stres – kopičimo in potlačimo tudi čustvene stvari

Prejšnje poletje, poletje 2021, sem med vikendom holotropnega dihanja doživel transformativno izkušnjo. 

Holotropno dihanje je vrsta tehnike dihanja, ki pomaga pri spremenjenju stanja zavesti in vpliva na fizično in duševno počutje. Holotropno dihanje, ki ga je razvil Stan Grof v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, da bi posnemal učinek psihadeličnih zdravil, ki so bila takrat prepovedana, omogoča našemu telesu, umu in duši, da dosežejo spremenjeno stanje zavesti, kjer se lahko ozdravijo. 

Poleg vizij in izkušenj psihadeličnega stanja, je bila največja stvar, ki sem se jo naučil na teh dveh delavnicah to, kako sprostiti čustveno potlačene stvari. 

Sem empat, zelo občutljiva oseba. Kot sem že omenil zgoraj, kopičim v svojem telesu veliko utrujenosti in stresa, a do tistega vikenda se nisem zavedal, da sem tudi v svojem telesu kopičil in potlačeval tudi čustvene stvari. Nepredelana čustva se bodo shranila v našem fizičnem telesu in se bodo manifestirala kot bolečina, napetost, nelagodje, prebavne težave, utrujenost in na koncu izgorelost. 

Med dihanjem sem lahko lociral napetost v predelu trebuha in jo počasi sprostil iz telesa. Kasneje sem se naučil, da so naša čustva povezana z našimi organi, in če teh čustev ne predelamo, jih bomo potlačili in shranili v svoje organe. Napetost v mojem trebuhu in prebavi potlačena je bila posledica potlačenih in nabranih čustvenih stvari.

Opazil sem, da so se po vikendu holotropnega dihanja moje prebavne težave zmanjšale: ko so potlačene čustvene stvari zapustile moje telo, je moja prebava delovala bolje, začel sem se počutiti bolje in imel sem manj težav z izgorelostjo. 

Tako zdaj poskušam narediti čustveno sprostitev vsaj enkrat na teden – običajno na “destress dan” ob koncu tedna. Ugotavljam, da mi to pomaga pri boljšem delovanju prebave ter izboljša simptome in stanje izgorelosti. 

8. Izgorelost lahko pusti strah in travmo.

Izgorelost ni pustila le fizičnih posledica, pustila je tudi nekaj duševnih težav. 

Zelo intenzivna epizoda izgorelosti iz konca leta 2017 in številne manj hude epizode izgorelosti so v meni pustile strah in travmo pred izgorelostjo. 

Strah je zanimiva stvar: navadno se igra z našim umom, ker ne moremo ugotoviti, ali ta strah resničen ali ne. Ko se počutim slabo – ko sem fizično, mentalno, čustveno ali duhovno utrujen, ali izčrpan – me strah znova preganja. Strah me je, da sem na robu in da bom spet izgorel. Toda, ali je ta strah resničen in koristen – ali je le iluzija, negativni spiralni vzorec, ki ga povzroča travma izgorelosti, in je zato kontraproduktiven?

Težko je reči, ker so včasih negativna čustva, tesnoba in skrbi, ki jih lahko prinese strah, koristne in »resnične«: tesnoba in strah sta pričakovanje grožnje in nas opomnjata in opozorjata na to, kaj se lahko zgodi, če nadaljujemo s tem tempom. Moja tesnoba in strah sta torej tukaj, da me opominjata na izkušnjo izgorelosti in skušata preprečiti, da bi ponovno izgorel.

Toda hkrati je strah lahko kontraproduktiven. Strah, ki ga povzroča pretekla travma, lahko ustvari iluzijo in nas drži nazaj ter zavira našo rast. Če se vdamo strahu, ki ga doživljamo, se bo ta okrepil in postal močnejši. Kot sem že omenil, je bilo to zame v zvezi z vadbo in treningom. 

Po opustitvi odbojke in ko sem spet začel trenirati, se je pojavil strah pred izgorelostjo in sem jo poskušal zmagati s kladivom: v telovadnici sem šel all-in. Ker je bila vadba prezahtevna, se moje telo ni moglo opomoči in ponovno doživljam tisto izgorelo, hipo-adrenalno stanje, ki krepi strah pred atletsko izgorelostjo.

Potreboval sem veliko časa in energije, da sem se naučil obvladovati ta strah, a še vedno trpim za njim. So dnevi – kot je danes, v času, ko to pišem –, ko me je strah, da sem prišel do roba, da se bo moje počutje še slabšalo in da bi lahko ponovno izgorel. Vendar se vedno znova opomnem, da se to verjetno ne bo zgodilo, da sem morda samo pojedel nekaj, kar mi ne paša in mi zdaj povzroča težave, ali da se mora moje telo samo popolnoma opomoči od te vadbe, ali da potrebujem samo kakovosten počitek in spanec in da bom vredu. 

Vendar je težko razumno razmišljati v tistih temačnih trenutkih: najboljše, kar lahko storiš, je, da poskušaš ublažiti strah s pozitivnim razmišljanjem, hvaležnostjo, čuječnostjo in meditacijo, ljubeznijo do sebe, itd.

Nisem strokovnjak na področju psihologije, vendar se učim, ugotavljam in poskušam obvladati in premagati svoj strah in travmo pred izgorelostjo.

Na tej točki vam lahko ponudim svoj članek, ki sem ga napisal o strahu: 

Kako premagati strah pred pomembno odločitvijo?

9. Uskladite svojo življenjsko pot s svojim življenjskim namenom in premagali boste izgorelost

Čeprav to zveni malce woo-woo in je težko verjeti, mnogi zdravilci po vsem svetu verjamejo, da je človek duhovno, energijsko in fizično bitje in da je neravnovesje med temi nivoji lahko vpliva na fizično in duševno zdravje. Vsak človek ima svojo dušo, ki je povezana s telesom.

Duhovno neravnovesje se lahko manifestira na fizični ravni in povzroči kronični stres, ki vodi v izgorelost. Morda nam duša sporoča, da nekaj ni v redu in nas nagovarja, da nekaj spremenimo. Morda smo skrenili s svoje prave življenjske poti. Morda naše trenutno poslanstvo ni v skladu z našim življenjskim namenom in ciljem.

Eden od pomembnih vidikov za obvladovanje moje izgorelosti in mojega splošnega počutja je to, da delam stvari, ki mi prinašajo srečo, občutek namena in izpolnjenosti, delo v smeri pomembnega in ambicioznega cilja ter zasledovanje vizije za svoje življenje.

Vsakič, ko počnem stvari, za katere čutim veliko strasti in namna ter delam proti pomembnemu cilju, se spomnim, kako pomembno je to zame. Če pogledam nazaj, sem se najbolje počutil, ko sem delal na stvareh, ki so zares osrečevale in za katere sem čutil močan namen in poslanstvo: ko sem čutil, da sem na pravi poti in delam to, kar mi je namenjeno.

Zanimivo: v teh časih, čeprav delam več, ni znakov izgorelosti. Ravno nasprotno: počutim se odlično, sem bolj srečen, čutim manj stresa, imam energijo, za katero nisem vedel, da jo imam v sebi, in imam občutek, da zmorem vse. Verjamem, da je to zato, ker energija, ki jo damo v to, kar čutimo, veselje, strast in namen zakroži nazaj k nam, nas napolni, nam daje gorivo in nas žene naprej.

Ko pa v našem življenju ni takšnega veselja, smisla in poslanstva, se pogosto lahko pojavijo različne težave: utrujenost, brezvoljnost, pomanjkanje motivacije, apatija in tudi težave z izgorelostjo. Zame je zagotovo tako: ko dosežem cilj in vizijo, ki me je gnala naprej in mi zagotavljala energijo in dobro počutje, se počasi vračam k svojemu »staremu jazu«: vračam se k običajnemu, nazaj na moje stare težave z izgorelostjo in utrujenostjo. 

Zato sem se vedno spraševal, kako prenesti občutek namena, strasti in sreče v vsakdanje življenje in ga uporabiti sebi v prid…


Če ste izgoreli ali ste trenutno v tem izgorelem stanju, ne izgubite upanja! 

Tudi če se vam zdi izgorelost kot prekletstvo in menite, da se iz tega ne boste rešili, se izgorelost tudi povabilo: priložnost, da zgradite novega, boljšega sebe. 

Zato sprejmite bolečino in iztopite iz nje boljši in močnejši!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: