Kako preživeti praznike na polno?

5 nasvetov kako uživati praznike na polno, brez slabe vesti in slabega počutja

Božično-novoletni prazniki so pred vrati, z njimi pa bo prišlo tudi veliko hrane, zabave in pijače. Čeprav po eni strani zaradi prešerne hrane in večjega uživanja alkoholnih pijač vsi že komaj čakamo praznike, pa lahko te stvari s seboj prinesejo tudi slabo počutje in občutke slabe vesti.

V tem članku vam predstavljam 5 nasvetov, kako čez praznike jesti, piti, se zabavati, s kateri dopolnili si pomagati in kako praznike preživeti zavestno.


Vsi poznamo tisto slabo počutje, občutek zakisanosti, počasnosti in mačka, ki se prikradejo po praznikih. Veliko hrane, pogosto več mastne in težje hrane, ki je nismo vajeni, sladice, praznične jedi in alkohol – vse te stvari skupaj lahko predstavljajo velik napor in stres za naše telo, prebavo in imunski sistem, ki se nahaja v našem prebavnem traktu.

Prav tako se lahko nekaterim prikradejo občutki krivde in slabe vesti, da so “slabo jedli”, da so padli z diete, da so pojedli preveč in so se spustili z vajeti. 

Dobra novica pa je ta, da lahko uživate praznike, si privoščite praznične jedi in si date duška s hrano in pijačo in hkrati omilite negativne simptome z nekaj preprostimi koraki.


1. Določite si prehransko strategijo

Če se bomo popolnoma prepustili in si rekli “Bom videl/a sproti: jedl/a bom kot me bo primlo”, je velika verjetnost, da nas bo zaneslo čez rob in nam bo kasneje žal.

Na praznične pojedine je dobro odditi z okvirnim ciljem in strategijo v mislih. Če si bomo določili vsaj bežne okvirje kako se bomo prehranjevali in kaj bomo jedli, bomo imeli manj notranjega pregovarjanja in poželenj, pa tudi verjetnost, da se bomo prenajedli, bo veliko manjša.

15 Easy Christmas Dinner Menus - Best Southern Holiday Recipes
Na praznične pojedine oddimo z okvirnim ciljem in strategijo v mislih.

Okvirno strategijo si lahko postavite z odgovori na spodnja vprašanja:

Ali lahko jem vse ali se bom držal/a moje običajne prehrane? Kdaj in koliko se lahko “pregrešim”? Ali se lahko pregrešim vse dni po malo, ali se lahko pregrešim samo za božični večer? Mogoče za božični večer in za božični zajtrk ali kosilo? Potem pa še za silvestrski večer? Kako se bom prehranjeval/a pred in po prazničnih pregrehah?

Če vas med prazniki peče vest ali imate občutke krivde, tistih nekaj obrokov ne bo negativno vplivajo na naš overall progress in nas ne bo -privoščimo si in po praznikih


Poteg tega, kaj in koliko bomo jedli, je po mojem mnenju pametno upoštevati še nekaj splošnih nasvetov, kako se prehranjevati v času velikih prazničnih obrokov. Med te spadajo:

1. Izbirajte beljakovinsko bogata živila

Beljakovine so najbolj nasitno hranilo. Z izbiro visoko beljakovinskih živil bomo prej in bolj siti, zato bomo na koncu količinsko in energetsko pojedli manj.

Glavni del obrokov naj tako predstavljajo beljakovinsko bogata živila – meso, ribe, jajca, sir, salame, mlečni izdelki, stročnice, … – nekje ¼ do ½ krožnika, ostalo pa ogljikovi hidrati, zelenjava, maščobe in sladice.

2. Ne mešajte zelo mastne hrane in hrane, ki vsebuje veliko sladkorja

Ko telo naenkrat dobi visoko “pošiljko” maščob in sladkorjev, bo prioritiziralo porabo sladkorjev, maščobe iz hrane pa najverjetneje shranilo v svoje lastne zaloge – v maščobne zaloge v našem telesu.

Torej če boste imeli za božično večerjo npr. mastna reberca s krompirjem, ne pijte zraven še veliko sladkih pijač in oz. ali veliko prazničnega peciva in sladic.

To nas popelje do naslednje točke…

3. Nadomestite sladkor kjer lahko

Kjer lahko, zamenjajte izdelke, ki vsebujejo veliko sladkorja – npr. sladke pijače, sodavice, energijske pijače, beljakovinske čokoladice … – za izdelke, ki namesto tega vsebujejo sladila. V peki pa lahko nadomestite navadni beli sladkor z brezkaloričnih naravnim sladilom – npr. eritritol, stevija, monk fruit. 

S takšnimi zamenjavami boste močno zmanjšali vaš kalorijski vnos a se hkrati ne boste odrekli sladkemu okusu.

4. Vključite obdobja postenja

Veliki praznični obroki in velika količina hrane so lahko predstavljajo velik napor in stres za naše telo. Krajši post (Intermittent Fasting) ali daljši post pred prazničnimi obroki nam bo pomagal, da bo telo hrano, ki jo bomo zaužili, bolje prebavili in izkoristilo, krajši ali daljši post po prazničnih obrokih pa bo dal telesu čas in priložnost, da vso zaužito hrano prebavi in iz telesa odstrani toksine in stvari, ki mu ne ustrezalo.

Tako lahko npr. 24. decembra vključite krajši post tako da izpustite zajtrk in imate manjši obrok nekaj ur pred božično večerjo. Na Božični dan lahko izpustite ali zajtrk ali kosilo (odvisno od naših prazničnih običajev) in tako dajte telesu nekaj dodatnem časa, da prebavi zaužito hrano. Isto lahko nato ponovite tudi na Silvestrovo in na Novoletni dan.


2. Alkohol

1. Omejite se na eno vrsto alkohola

Čeprav mešanje alkohola samo po sebi ne povzroči večje škode, pa je to lahko pogost razlog, da enostavno spijete (pre)več.

Izberite torej eno vrsto alkoholne pijače in se držite in pijte samo tisto.

2. Vsak drug kozarec naj bo voda

Alkohol je močan odvajalec vode, zato si poskusite ustvariti ritem in po vsaki enoti alkohola spiti en kozarec vode. To vam bo pomagalo pri hidraciji telesa, omejilo negativni učinek alkohola in omililo “mačka” naslednji dan.

3. Dodajte sol 

Dehidracijo lahko preprečimo tudi s soljo. Sol bo telo oskrbelo z minerali in preprečilo dehidracijo, do katere bi lahko prišlo zaradi uživanja alkohola: skupaj z vodo gredo namreč iz našega telesa tudi pomembni minerali – predvsem natrij, ki ga je največ v soli – ki so potrebni za optimalno delovanje. 

9 Reasons Not to Drink or Use During the Holiday Season - Non 12 Step Drug  Rehab and Alcohol Treatment
Izbirajmo zabave in se omejimo na eno vrsto alkoholne pijače.

3. Zabave

1. Izbirajte zabave

Nobene potrebe ni, da se udeležite prav vsake zabave na katero ste povabljeni. Izberite si peščico najboljših in preskočite tiste »slabe«.

2. Na zabavo ne odidite lačni

Saj poznate tisto: “Zajtrka in kosila ne bom imel, ker grem zvečer na večerjo…” To povzroči le, da zvečer potisnete vase vse kar vam pride pod roke. Imejte popolnoma normalen dan in če boste na zabavo odšli vsaj delno siti, boste pojedli manj nezdrave hrane.


4. Pomagajte si s prehranskimi dopolnili

Holiday Health Tips: What Supplements Should I Take? | Vitacost Blog

1. Betain HCl in prebavni encimi

Zgaga je pogosta nadloga, ki se pojavlja v prazničnem času. Velika količina hrane, mastna hrana, sladkor in alkohol – vse to lahko povzroči pekoč občutek v želodcu in požiralniku. Vendar pa kljub splošno uveljavljenem prepričanju, da pride do zgage zaradi presežka želodčne kisline – in zato jemljemo tablete za zmanjšanje le te – pa je v bistvu ravno nasprotno: ob pomanjkanju želodčne kisline ostane zaklopka med želodcem in požiralnikom odprta, želodčna kislina uhaja nazaj v požiralnik, kar povzroči zgago in pekoč občutek. 

Dopolnilo Betain HCl bo poskrbelo za ustrezno kislost želodca, proizvodnjo dodatne želodčne kisline in tako pomagajo pri prebavi hrane ter odpravilo težave z zgago, napihnjenostjo in pekočim občutkom. 

Ob prazničnih hrani se splača vključiti tudi dopolnilo prebavnih encimov, ki dajo telesu dodatne prebavne encime, s pomočjo katerih telo hrano lažje in bolje prebavi in s čimer bo to povzroča manj morebitnih težav.  

Uporaba: Betain Hcl: 1-4 kapsule pred in med jedjo; Prebavni encimi: 1 kapsula pred jedjo.

Če želite naravno alternativo dopolnilu, se lahko poslužite jabolčnega kisa: kislost kisa bo poskrbela za dodatno želodčno kislino in blagodejno vplivala na prebavo hrane. 

2. Krom in baker

Krom in baker sta pomembna esencialna minerala, ki ju pogosto ne zaužijemo dovolj. Baker nudi podporo imunskemu sistemu in je močan antioksidant, krom pa pomaga pri regulaciji krvnega sladkorja, ki je lahko v prazničnem času zaradi veliko sladke hrane zelo neuravnotežen.

Uporaba: 3mg bakra in 25-35mcg kroma dnevno.

3. Magnezij

Magnezij je eden izmed najpomembnejši mineralov v našem telesu, a je pogosto v pomanjkanju. Dopolnjevanje magnezija bo pomagalo tako pri hidraciji telesa kot pri boljši prebavi hrane. 

Uporaba: 300-500mg dobre oblike magnezija – magnezijev citrat, malat, kelat, treonat, lizinat, glicinat – dnevno.

4. L-karnitin

Aminokislina l-karnitin je zaslužna za transport maščob, ki se sprostijo iz zaužite hrane ali naših lastnih maščob, iz krvnega obtoka v celične mitohondrije, kjer se porabijo za energijo. V našem primeru bo l-karnitin pomagal, da bo telo višek energije porabilo za energijo in da jih ne bo skladiščilo v naše telesne zaloge.

Pri uporabi l-karnitina je pomembno dovolj velika doza: optimalni dnevni vnos se giblje med 2 in 3 grami. 

5. N-Acetil Cistein

N-Acetil Cistein ali NAC je prekurzor glutationa, najmočnejšega antioksidanta v telesu. ki sodeluje pri obrambnem, antioksidativnem in razstrupljevalnem procesu v telesu. NAC bo tako dal podporo telesu, da se zaščiti pred in spopade z dodatnim stresom, ki ga predstavlja praznična hrana. N-Acetil Cisten hkrati tudi pomaga pri čiščenju in obnavljanju jeter, ki so v prazničnih časih zaradi večje količine mastne hrane, sladkorja in alkohola na udaru.

Uporaba: 500 mg N-Acetil Cisteina enkrat do dvakrat na dan


5. Preživite praznike “zavestno”

Večina nas ve, kako hitro se lahko izgubimo v svojih mislih in svoji glavi, vendar hkrati tudi vedno znova pozabimo – vsaj pri meni je tako – kako hitro lahko spremenimo počutje in se “vsedanjimo” v trenutek in smo zanj hvaležni.

Božični in novoletni prazniki so idealna priložnost, da jih poskusimo preživeti na čim lepši način.

Spodaj sem zbral nekaj nasvetov, kako se lahko umirite in doživite sedanji trenutek na najboljši način.

1. Čuječnost

Izvajanje čuječnosti nam bo pomagalo, da bomo biti v sedanjem trenutku in ga zares občutiti. Boljše zavedanje sedanjega trenutka lahko dosežemo s sprostilnimi dihalnimi vajami, z opazovanjem stvari, ki se dogajajo okoli nas, s hvaležnostjo, meditacijo itd…

2. Hvaležnost

Hvaležnost je zelo močno orodje, ki nam pomaga se vdejaniti v trenutku in ga zares začutiti. Pri sebi, na glas ali na list papirja izraziti stvari, za katere ste hvaležni v tem trenutku in jih zares začutite.

Stvar lahko dvignete še na višji nivo in izrazite svoje hvaležnost drugim: povejte svojim najdražjim koliko vam pomenijo in kako hvaležni ste zanje.

3. Umaknite distrakcije in ugasnite socialna omrežja in novice

V vsakdanjem življenju smo izpostavljeni ogromnemu številu dražljajev in informacij, ki v nas ustvarjajo stres in slabo počutje. Zato se poskušajmo med prazniki malce oddaljiti od novic in socialnih omrežij, in začutiti mir in dobro počutje, ki ga prinese “medijski post”.


Na tej točki vam še zaželim in voščim lepe božične praznike! Preživite jih lepo, mirno in v krogu vaših najdražjih.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: